fbpx
izrada_softvera

Izrada softvera

Da bismo razumeli tekst koji sledi neophodno je da znamo šta je softver i kako funkcioniše.
Softver je računarski program, odnosno skup programa čija je uloga da izdaju naredbe računaru na koji način treba da izvršava određene zadatke. Dakle, softver sadrži sve one programe i podatke koji se nalaze u jednom računaru, a u osnovne komponente softvera uglavnom spada i operativni sistem.

Možemo slikovito reći da je hardver telo računara a softver njegovo srce koje ga pokreće. Stoga hardver i softver idu zajedno, te svako obavlja svoj zadatak u cilju pokretanja računara.

Softver je napisan na jednom ili više programskih jezika. Da bi računar izvršio naredbu koju mu daje računarski softver, neophodno je da ih prosledi do aplikacija, a one potom pomoću sistemskog softvera prosleđuju instrukcije do hardvera, kada se dobija instrukcija u formi mašinskog koda. Pomoću računarskog softvera se izvršavaju različite operacije, poput izmene kontrolnog toka instrukcija ili prenos podataka.

Kvalitet softvera je još jedna stvar koja je posebno bitna. Programeri se trude da naprave što bolji i korisniji softver. Izrada softvera je korak na koji se posebno obraća pažnja jer i male greške mogu da ugroze kvalitet softvera.

Takođe, izrada softvera je jedna od najprofitabilnijih industrija, industrija koja je u velikoj meri promenila svet i učinila ga ovakvim kakvim ga poznajemo. Neke od najuspešnijih softverskih kompanija su svakako Microsoft, Apple, Adobe Systems i mnoge druge. Ove kompanije u velikoj meri utiču na pravac razvoja softvera, a i mnoge manje kompanije takođe imaju značajan uticaj na softverske inovacije.

Gotovo svi ljudi svakodnevno koriste neku vrstu softvera, a mnogi toga nisu ni svesni. Ono što je sigurno je da će izrada softvera u budućnosti biti sve značajniji i uticajniji faktor svetske privrede.

Ukoliko i Vama treba softver, Developico je tu za Vas!

 

Autor: Milan Aljetić

Podelite na
Scroll to Top