fbpx
šta_je_front_a_šta_back-end_development

Šta je Front-end a šta Back-end development?

Sigurno ste čuli mnogo puta za ova dva izraza, posebno ukoliko imate dodira sa IT sektorom. Šta radi Front-end a šta Back-end i gde je granica između te dve oblasti? Da li se granica uopšte može jasno podvući i koji su osnovni alati koji se koriste u ove dve oblasti?

Najprostije rečeno, Front-end se odnosi na klijentsku stranu kao što je veb dizajn, dok se Back-end odnosi na serversku stranu. Iako ova podela izgleda jasno, postoje prelazi sa jedne na drugu stranu.

Ukratko ćemo opisati osnovne komponente ovih oblasti.

Front-end bi bilo sve ono što korisnik vidi, nebitno da li se radi o veb-sajtu ili aplikaciji.
To nas vodi do zaključka da je front-end developer odgovoran za vizuelni izgled sajta. Njegov posao je da sam ili uz pomoć veb dizajnera osmisli vizuelni izgled aplikacije i to sve poveže odgovarajućim kodom. Najčešći alati koji se koriste za implementaciju dizajna u kod su HTML, CSS i JS. Na ovaj način dobijamo jedan statičan sajt koji je super funkcionalan za klijente koji ne zahtevaju visoko interaktivan sajt sa dodatnim mogućnostima.
Takvi statični sajtovi su idealni za prezentaciju manjih preduzeća, dečijih igraonica, salona lepote i mnogih drugih koji žele isključivo da plasiraju informacije o svom proizvodu ili usluzi.
Ukoliko zahtev klijenta prevazilazi statičnu aplikaciju, onda je neophodno da u proces stvaranja uključimo i Back-end oblast.

Back-end podrazumeva serversku stranu, to jest izradu programa koji je zaslužan za rad veb-sajta ili aplikacije. U Back-end poslovima rade programeri koji su zaduženi za sigurnost, strukturu, menadžment datoteka i upravljanje sadržajem dinamičkih sajtova ili aplikacija. Dinamičkim sajtovima smatramo sve one sajtove koji rade sa bazama podataka, od blogova preko veb-prodavnica koje u sebi imaju baze podataka robe, korpe, kupce koji se mogu registrovati, kupiti robu direktno online i slično. U suštini, to su oni sajtovi i aplikacije koji korisnicima nude mnogo više od informacija, odnosno animiraju korisnike i nude im mnogo više mogućnosti.
Takođe, društvene mreže koje svakodnevno koristimo, od Facebook-a, Instagrama, preko pretraživača kao što su Google, Yahoo, Bing, Duck Duck Go i mnogih drugih, pa do kompleksnih video igara nije moguće napraviti bez upotrebe Back-end oblasti.
Neki od programskih jezika koji se koriste za razvoj Back-end komponenti su PHP, Python, C#, Java i još nekoliko sličnih tehnologija.

Na kraju imamo kombinaciju ove dve oblasti a ona se zove Full-stack developer. Kao što i samo ime kaže, to je osoba koja poznaje i radi Front-end kao i Back-end.

Nadamo se da je ovaj tekst doprineo boljem razumevanju ovih termina, a možda vas i motivisao da počnete da učite neki od njih.

Autor: Milan Aljetić

Podelite na