fbpx
Kako_je_Bil_Gejts_naučio_da_programira

Kako je Bil Gejts naučio


da programira?


Jedan od najuspešnijih ljudi današnjice i osnivač visokotehnološke kompanije Microsoft, čiji smo verovatno svi ili trenutni ili bivši korisnici, na svom blogu odgonetnuo nam je način na koji je naučio da programira i napravio nam je listu sajtova koje on lično preporučuje i koje je i sam koristio.

Bil Gejts je samostalno učio da programira još od svoje trinaeste godine, otkad je njegova škola dobila prvi računarski terminal- bez ekrana. Iako je u ranim godinama imao pristup tada najnaprednijim dostupnim tehnologijama, ostao je zagovornik lične inicijative u sticanju znanja i stalnom samostalnom stručnom usavršavanju.

Već sa četrnaest godina Bil Gejts je sa svojim prijateljem Alanom napravio brojače prometa zasnovane na procesoru Intel 8008. Prve godine rada su zaradili 20 000 $, što je bila neverovatna cifra za nekoga u tom uzrastu. Na kraju je posao ipak propao jer su bili maloletni.
Bil Gejts je upisao Univerzitet u Harvardu na jesen 1973. godine nameravajući da dobije diplomu prava. Na studijama u Harvardu sa prijateljem Alanom, Bil Gejts je osnovao ortačku firmu koju su nazvali Microsoft. Ubrzo je napustio Harvard i posvetio se svojoj kompaniji, dok ostatak priče verovatno svi znate.

Kako Gejts navodi na svom blogu, svaki slobodan trenutak koristio je za učenje programiranja.

On je naveo da je uvod u računarske nauke promenio njegov životni put, te da je to uveliko uticalo na njegov način razmišljanja. „Pitanja koja vas programiranje nauči da postavljate – Kako da rešim neki problem? Mogu li da pronađem neki šablon? Kakvi su mi podaci potrebni? – korisna su u svim životnim sferama. Računarske nauke oblikovale su način na koji posmatram svet“.

Na Internetu danas postoji mnoštvo besplatnih i veoma povoljnih izvora znanja. Na njima se mogu, za relativno kratak period, steći široka znanja o raznim oblastima, te mnogi uspešni programeri danas savetuju što veće samostalno učenje preko online izvora. Prema preporuci Bila Gejtsa, sajtovi vredni pomena su Khan Academy na kom su dostupne lekcije iz oblasti programiranja ali i iz matematike, fizike i hemije, kao i Code.org koji je naročito prilagođen mlađim uzrastima i jednim delom preveden na srpski od strane domaćih dobrovoljaca.

Mi ćemo takođe navesti neke online izvore znanja koji su dostupni svima:

YouTube, Computer programming, Udemy, Codecademy, Coursera, Free Code Camp i još mnogi drugi.

Autor: Milan Aljetić

Podelite na
Scroll to Top