fbpx

Možemo li bez tastature?

Američka kompanija Apple u planu ima novitet koji bi mogao da promeni dosadašnji izgled laptopa.
Naime, oni u skorijoj budućnosti planiraju da naprave laptop bez fizičke tastature i sa obrnutim bežičnim punjenjem.

U okviru patenta pod nazivom „Uređaj koji ima integrisani sistem interfejsa“ Apple opisuje laptop koji poseduje donju površinu zasnovanu na dodiru, bez fizičke tastature.

Na blogu „Patently Apple“, posvećenom intelektualnom vlasništvu Apple-a, navode da bi MacBook naredne generacije trebalo da ima staklenu površinu.

To bi teorijski značilo da bi di-džejevima bila obezbeđena mikseta umesto tradicionalne tastature, a gejmeri bi dobili gejmerski interfejs za video igre. Za one koji ne mogu zamisliti računar bez fizičke tastature, patent sugeriše mogućnost da se tanka fizička tastatura položi preko površine ekrana.

To bi praktično prenelo samo kucanje na ekran koji je zasnovan na prepoznavanju dodira.

Pored interfejsa osetljivog na dodir, patent sadrži i deo o upotrebi obrnutog bežičnog punjenja, odnosno prostora gde bi mogli da se pune odgovarajući uređaji, poput Apple Watch-a ili iPhone-a.

Iako ovo deluje futuristički, očekuje se da će se u skorijoj budućnosti ovakav tip laptopa naći i na tržištu.

Niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da to što je ovaj projekat stigao u američku kancelariju za patente znači da će biti već u sledećoj generaciji MacBook-a.

S druge strane, patenti pokazuju ono na čemu kompanija trenutno radi i u kom pravcu se razvija.

Kada je Apple u pitanju, navikli smo na neočekivana iznenađenja koja menjaju celu industriju, te tastatura potpuno zasnovana na dodiru svakako nije nerealna priča.

Izvor: patentlyapple.com

Podelite na
Scroll to Top