fbpx

Web-sajt i web-aplikacija – koja je razlika?

Verovatno ste mnogo puta do sada čuli i za web-sajt i za web-aplikaciju. Prosečan korisnik možda se nije zapitao postoji li razlika, međutim ukoliko ste planirali ili planirate da imate svoj vlastiti web-sajt, možda bi trebalo da znate šta deli a šta razlikuje ova dva pojma.

U tekstu koji sledi pokušaćemo da Vam približimo razliku između web-sajta i web-aplikacije i da Vam damo savete kako da izaberete jednu od obe opcije na osnovu svojih poslovnih ciljeva.

Web-sajt po svojoj definiciji predstavlja skup međusobno povezanih web-stranica pod jednim domenom. Drugim rečima, on predstavlja prezentaciju objedinjenih web-stranica u jednom domenu.

Glavna karakteristika web-sajta je statički i informativni element. To u suštini znači da se web-sajtovi ne ažuriraju dinamički i služe više kao način prikazivanja opštih informacija vlasnika sajta. Obično imaju traku za navigaciju i najčešće su u formi blogova, porfolija ili standardnih informativnih sajtova.

Postoje standardizovani domeni koje nose web-sajtovi, i oni su:

  • .gov (web-stranice Vladinih agencija)
  • .edu (web-lokacije obrazovnih institucija)
  • .org (web-lokacije neprofitnih organizacija)
  • .com (komercijalne web-stranice)
  • .info (informativne stranice)

Za razliku od web-sajta, web-aplikacija predstavlja računarski softver koji poseduje bazu podataka i namenjen je kompleksnijim funkcijama koje korisnik može da zahteva.

Web-aplikacija je interaktivni softver usmeren na potrebe korisnika, te korisniku pruža mnogo više mogućnosti od web-sajta. U zavisnosti od vrste web-aplikacije korisnik može da se registruje, objavljuje i briše sadržaj, komunicira sa ostalim korisnicima i još još mnogo toga. Samim tim web-aplikacije je i teže napraviti i zbog toga su mnogo skuplje za izradu od web-sajtova.

Neke od poznatih web-aplikacija su Facebook, Youtube, Google, Twitter i još mnoge druge. 

Web-aplikacije izrađuju firme ili pojedinci koji žele da budu u konstantnoj komunikaciji sa svojim korisnicima, sa glavnim ciljem da se interakcija poveća i sama web-aplikacija bude što više posećena.

Neki od primera web-aplikacija koje često vidite su one za promet nekretnina, dostavu hrane, nabavku odeće i još mnoge druge.

Zaključak koji bismo mogli da donesemo nakon čitanja ovog teksta je da ukoliko planirate izradu web-sajta ili web-aplikacije prvo odlučite za koje namene Vam treba i koji je cilj vaše Internet prezentacije, kako biste na osnovu toga mogli da odlučite da li želite web-sajt ili web-aplikaciju. Kao što smo već rekli, ukoliko je cilj vaše prezentacije čisto informativnog karaktera, web-sajt bi bio bolje rešenje za Vas. Ipak, ukoliko želite veći obim interakcije i veće mogućnosti koje ćete dati Vašim korisnicima, onda je web-aplikacija bolje rešenje.

Developico tim posvećenih i i više nego kvalifikovanih programera uvek je tu da Vam pomogne prilikom donošenja odluke. Takođe, u zavisnosti od vašeg izbora, naš tim može za Vas izraditi bilo web-aplikaciju, bilo web-sajt kojim ćete biti stoprocentno zadovoljni.

Vaš Developico

Autor: Milan Aljetić

Podelite na
Scroll to Top